Ravinnosta saatavilla antioksidanteilla on silmänpohjan ikärappeumaa ehkäisevää vaikutusta

ARTIKKELI syyskuu 2014

Silmänpohjan ikärappeuma on yksi yleisimmistä silmäsairauksista ikääntyneillä henkilöillä. Ikärappeumalla on pelottava maine, koska sairaus heikentää lukunäköä pysyvästi eikä sairauteen ole olemassa tällä hetkellä parannuskeinoa. Sairastumisriskiä voidaan kuitenkin tutkia, ja on olemassa mahdollisuuksia vähentää todennäköisyyttä saada taudin vakava muoto.

Ikärappeuma on silmänpohjassa olevan verkkokalvon tarkan näkemisen alueen (makula-alue) sairaus. Makula-alueella on koko ajan hyvin voimakas aineenvaihdunta. Siellä tapahtuu koko ajan “aineenvaihduntajätteiden” poiskuljetusta. Jätteet on saatava pois verkkokalvolta, sillä ne sisältävät verkkokalvon terveydelle haitallisia aineita. Poiskuljetukseen osallistuvia tärkeitä aineita ovat mm. tietyt antioksidantit, tärkeimpinä luteiini ja zeaksantiini (ns. makulapigmentit). Ihmiskeho ei pysty itse tuottamaan näitä antioksidantteja. Ne täytyy saada ravinnosta.

Jos aineenvaihduntajätteiden poiskuljetus verkkokalvolta jää vajaaksi, tarkan näkemisen alueelle tulee näkyviin “jätekasaumia” eli druseneita. Druseneita voi alkaa näkyä n. 60 ikävuoden jälkeen ja joskus nuoremmillakin. Yksittäisten ja pienikokoisten druuseneiden näkyminen katsotaan olevan luonnollinen osa silmän ikääntymistä. Jos druuseneita kertyy enemmän ja enemmän, tilanne voi muuttua ns. kuivamuotoiseksi ikärappeumaksi. Kuiva ikärappeuma alentaa hitaasti lukunäköä ja muuta keskeistä näkemistä. Kuiva ikärappeuma saattaa muuttua ajan myötä kosteamuotoiseksi. Kosteassa ikärappeumassa verkkokalvon alle tulee verenvuotoja ja nesteturvotusta. Kostea muoto vaatii pikaista (alle 1kk oireiden alettua) hoitoa, jotta tila ei heikentäisi pysyvästi ja nopeasti lukunäköä. On hyvin tärkeää muistaa, että ikärappeuma ei kuitenkaan koskaan sokeuta täysin. Liikkumiseen tarvittava ääreisnäkö säilyy ennallaan sairauden vakavimmassakin muodossa.

Tarkan näkemisen aluetta ja siellä mahdollisesti olevia druseneita ja muita ikärappeuman merkkejä tutkitaan silmän terveydentilan tutkimuksissa. Silmän terveydentilan perusteellisimpia tutkimuksia tekevät silmälääkärit. Optikot saattavat myös tehdä silmänpohjan tutkimuksia, jos he ovat saaneet siihen vaadittavan lisäkoulutuksen. Tämän artikkelin kirjoittajalla on silmien terveydentilan tutkimisen koulutus (B.Sc in Optometry = optometrian kandidaatti -tutkinto) ja hänellä on monien vuosien kokemus silmänpohjan tutkimuksista. Tarkan näkemisen alueella olevien makulapigmenttien (luteiini ja zeaksantiini) määrää verkkokalvolla voidaan lisäksi tutkia siihen kehitetyllä laitteella.

Omalla elämäntavalla voidaan hyvin todennäköisesti vaikuttaa riskiin sairastua ikärappeumaan. Tupakointi lisää selvästi ikärappeuman riskiä. Vihreät kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät tärkeitä luteiinia ja zeaksantiinia. Niiden runsas nauttiminen on suositeltavaa ajatellen ikärappeuman ehkäisyä. Mustikassa on tunnetusti jonkin verran tarvittavia antioksidantteja. Yhtenä parhaimmasta esimerkeistä ikärappeumalta suojaavista kasviksista voidaan mainita lehtikaali. Tarjolla on myös olemassa tablettimuotoisia ravintolisiä, jotka sisältävät ikärappeuman riskiä alentavia makulapigmenttejä.

Silmänpohjan ikärappeuman syyt ovat vielä osittain selvittämättä. Tutkimuksia tehdään koko ajan syiden selvittämiseksi mm. Suomessa. Nyt jo kuitenkin tiedetään, että ravinnosta saatavilla oikeanlaisilla antioksidanteilla on sairautta ehkäisevää tai ainakin hidastavaa vaikutusta. Sen lisäksi säännölliset silmien terveystarkastukset silmälääkärillä tai lisäkoulutuksen saaneella optikolla ovat tärkeitä näkökyvyn mahdollisimman hyvän säilyttämisen kannalta.

Arto Hartikainen
Bachelor of Science in Optometry (U.S.), optikko
Kuopio
arto.hartikainen (at) optivisio.fi
LinkedIn: http://fi.linkedin.com/pub/arto-hartikainen/57/635/490